Què és “Fugir de l’oblit”?

“Fugir de l’oblit” és un projecte de pel·lícula documental.

“Huir del olvido” es un proyecto de película documental.

Quan algú es creua amb en Pitu, un vell de 90 anys amb facilitat de paraula que es mou enèrgicament tot i ajudar-se d’un dels bastons que ell mateix s’ha construït, mai podria imaginar-se la càrrega històrica que recau sobre llurs espatlles. En Pitu camina ràpid, com si fugís. Probablement, aquest vellet anònim, s’hi va acostumar fa anys: a fugir del franquisme, del camp de refugiat d’Argelés, dels camps de treball del govern de Vichy, del camp de concentració nazi de Dachau, de la matança D’Oradour-sur-Glane, de Treblinka.

Cuando alguien se cruza con Pitu, un viejo de 90 años con facilidad de palabra que se mueve enérgicamente a pesar de ayudarse con uno de los bastones que él mismo se ha construído, nunca podría imaginarse la carga histórica que recae sobre sus espaldas. Pitu camina rápido, como si huyera. Probablemente, este viejito anónimo, se acostumbró hace años: a huir del franquismo, del campo de refugiados de Argelés, de los campos de trabajo del gobierno de Vichy, del campo de concentración nazi de Dachau, de la matanza de Oradour-sur-Glane, de Treblinka.

PD

En només cins anys, el període de 1939-1942, va convertir-se en un autèntic supervivent. Tots els llocs pels que va passar han esdevingut Museus amb vocació memorística; a l’entrada del poble-museu Oradour-sur Glane es pot llegir “…perque no ho oblidem mai”. Un petit recorregut pels records del seu exili ens permet fer-nos una idea del que va ser el període históric més significatiu del S.XX. Quan al 1942 aconsegueix tornar de l’exili ni tan sols la seva mare el va reconèixer.

En sólo cinco años, el periodo de 1939-1942, se convirtió en un auténtico superviviente. Todos los sitios por los que pasó han devenido museos con vocación memorística; en la entrada del pueblo-museo Oradour-sur-Glane se puede leer “… para que no lo olvidemos nunca”. Un pequeño recorrido por los recuerdos de su exilio nos permiten hacernos una idea de lo que fue el periodo histórico más significativo del S.XX. Cuando en 1942 consigue regresar del exilio ni tan siquiera su madre le reconoce.

merce_2

Actualment en Pitu fuig de l’oblit. Aquest home desconegut, carregat de memòria, va tots els dies a cuidar la seva dona, malalta d’Alzheimer, conscient de que si no hi anés cada dia en poc temps ella tampoc el reconeixeria.

Actualmente Pitu huye del olvido. Este hombre desconocido, cargado de memoria, va todos los días a cuidar a su mujer, enferma de Alzheimer, consciente de que si no fuera cada día en poco tiempo ella tampoco le reconocería.

portada_2

Anuncios

Un pensamiento en “Què és “Fugir de l’oblit”?

  1. Fa quatre anys que conec en Pitu, i sempre que li pregunto quants anys té, sempre contesta que té 91 anys. . . Aixó també el fa mes gran en tots conceptes. Es un gran home. Només puc dir coses bones d’ell. El pasat mes de Juny, vàrem pujar al castell de Sant Miquel a esmorçar. Ell i jo, vàrem pujar amb cotxe fin a la cadena d’arribada. Portavem l’esmorçar de tota colla – cinc persones en total – .Feia molt anys que no hi pujava i va poguer pujar fins a dalt de la torre. Només deia : Que n’es de maco tot aixó. Quines vistes. Mira allá, son les illes Medes i mes enllá la badía de Roses. Güita, mes enllá es veu el Montgri i el seu castell. . .Preciós. Feia tants anys que no veia una vista tan maca. . .Oh! a l’altre costat El Montseny, i l’imponent pic de les Agudes. Es fabulosa aquesta vista. . . que m’agrada. . .Gracies nois. Com os estimo. . .
    Aquesta sortida, li va fer vindre molta gana, va menjar com un mes. Pa amb tomaquet i pernil iberic. Vi negre. Dos talls de meló, que va sortir molt bo. Un tallat descafeinat i mitg xupito de Glenrothers. Tot un home. UN GRAN HOME ! ! ! SALUT PITU.
    Nosaltres també t’estimem i molt.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s